Wat zijn chakra’s?

Je kent vast wel dat je ergens binnenkomt en dat de sfeer onprettig aanvoelt, terwijl daar geen zichtbare reden voor is. Je hebt dan de energie van die ruimte gevoeld. Anderzijds kun je bijvoorbeeld heel erg genieten van iemands aanwezigheid, gewoon omdat die persoon er is. Dan voel je de uitstraling, de energie van die persoon. En die voel je met je eigen energielichaam.

Het woord chakra komt uit het oude Indiase Sanskriet en betekent letterlijk wiel of cirkel

Het energielichaam is het veld van energie dat zowel in als om je lichaam aanwezig is. Het bestaat uit verschillende lagen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel en die zijn weer verbonden met de chakra’s.
Het woord chakra komt uit het oude Indiase Sanskriet en betekent letterlijk wiel of cirkel. In het energielichaam zijn meerdere cirkelvormige energiecentra. Hierin wordt levensenergie opgeslagen, omgezet en verspreid. De chakra’s kunnen als (lotus)bloemen meer open of juist meer dicht staan. Het zijn als het ware energiepoorten, die zorgen voor een verbinding tussen je fysieke lichaam en je energielichaam.

Wanneer de energie goed doorstroomt, voelen we ons vitaal en opgewekt

De energie die door de chakra’s stroomt wordt prana genoemd. Het is de levenskracht of levensadem. In China gebruiken ze hiervoor het woord Chi of Qi. Wanneer de energie goed doorstroomt, voelen we ons vitaal en opgewekt, staan we positief in het leven en ervaren emotionele balans.
Stress, conflicten, vastgezette emoties, beperkende overtuigingen en negatieve gedachten kunnen de stroom van de energie blokkeren. Hierdoor ontstaan er lichamelijke en psychische klachten. Er kan ook een pessimistische levenshouding ontstaan. De doorstroom van levensenergie is dus van grote invloed op hoe we ons voelen en met onszelf en andere mensen omgaan.

Ieder chakra heeft een bepaalde trillingsfrequentie

Ieder chakra heeft een bepaalde trillingsfrequentie, een eigen thema en correspondeert met een bepaalde kleur. De volgende zeven chakra’s worden algemeen gebruikt.


7. Kruin chakra: bewustzijn en verbondenheid
6. Derde oog: inzicht en wijsheid
5. Keel chakra: communicatie en je waarheid spreken
4. Hart chakra: onvoorwaardelijk liefhebben en dankbaarheid
3. Zonnevlecht: wilskracht en identiteit
2. Sacraal chakra: emoties en creativiteit
1. Basis chakra: vertrouwen en veiligheid

Naast deze hoofdchakra’s zijn er vele anderen, bijvoorbeeld in je handpalmen en in het midden van je voetzolen. Maar ook boven je hoofd en onder je voeten zijn chakra’s. In deze tijd gaan we naar een uitgebreider chakrasysteem. Mensen gaan daarbij vaak uit van 12 of 13 chakra’s. Wij gebruiken zelf een systeem van 15 hoofdchakra’s.

Meer weten over chakra’s? Misschien is de cursus Chakra’s in balans iets voor jou!