Wat zijn chakra’s?

Je kent het vast wel. Je komt ergens binnen en de sfeer voelt heel onprettig aan. Toch is daar geen zichtbare reden voor. Je hebt de energie van die ruimte gevoeld.
Anderzijds kun je bijvoorbeeld heel erg genieten van iemands aanwezigheid, gewoon omdat die persoon er is. Dan voel je de uitstraling, de energie van die persoon.
Sferen en uitstralen voel je met je eigen energielichaam. Dit is een energieveld dat in en om je lichaam aanwezig is en dat verbonden is met de chakra’s, de energiewielen die zorgen voor een goede verdeling van onze levensenergie.

Er zijn  momenten dat je veel energie hebt en momenten dat het minder is. Dit heeft niet alleen te maken met hoe je geslapen hebt, hoe actief je bezig bent geweest en wat je gegeten hebt. Wat je denkt en voelt heeft ook grote invloed op je energiehuishouding. En ook de plek waar je bent, wie je ontmoet en de sfeer in een ruimte kunnen grote invloed hebben.

Het woord chakra betekent letterlijk wiel of cirkel

Chakra’s zijn een soort energiewielen in het lichaam. Het zijn ontvangers en doorgevers van energie. Het woord chakra komt uit het oude Indiase Sanskriet en betekent letterlijk wiel of cirkel. In het (energie)lichaam zijn meerdere van deze cirkelvormige energiecentra. De energie die door de chakra’s stroomt wordt prana genoemd. Het is de levenskracht of levensadem. In China gebruiken ze hiervoor het woord Chi of Qi.

Wanneer de energie goed doorstroomt, voelen we ons vitaal en opgewekt

De chakra’s kunnen als (lotus)bloemen meer open of juist meer dicht staan. Het zijn als het ware energiepoorten, die zorgen voor een verbinding tussen je fysieke lichaam en je energielichaam. Wanneer de energie goed doorstroomt, voelen we ons vitaal en opgewekt, staan we positief in het leven en ervaren emotionele balans.
Stress, conflicten, vastgezette emoties, beperkende overtuigingen en negatieve gedachten kunnen de stroom van de energie blokkeren. Hierdoor ontstaan er lichamelijke en psychische klachten. Er kan ook een pessimistische levenshouding ontstaan. De doorstroom van levensenergie is dus van grote invloed op hoe we ons voelen en daardoor ook op welke keuzes we maken.

Ieder chakra heeft een bepaalde trillingsfrequentie

Als mens hebben we duizenden chakra’s, maar er zijn zeven hoofdchakra’s die erg belangrijk zijn voor onze gezondheid en spirituele ontwikkeling. Ze liggen vanaf het staartbeen tot aan de kruin. Via de ruggengraat staan de zeven hoofdchakra’s met elkaar in verbinding. De ruggengraat is op deze manier een kanaal waarlangs onze levensenergie beweegt.

Wanneer een chakra in balans is, is er een goede doorstroming. De energie komt binnen via de kruin- en basis chakra en van daaruit stroomt het door de tussengelegen chakra’s weer naar buiten. Je zou de energiestroom vanuit een chakra kunnen zien als een trechter, waarbij de energie zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen stroomt. Op deze manier geef je uitdrukking aan jezelf in de wereld en komen tegelijkertijd indrukken van de wereld binnen.

Ieder chakra heeft een bepaalde trillingsfrequentie en correspondeert met een bepaalde kleur. De volgende zeven chakra’s worden algemeen gebruikt. De namen die eraan gegeven worden kunnen verschillen. Wij gebruiken zelf de volgende namen:


7 Kruin chakra – violet
6 Derde oog – indigo
5 Keel chakra – blauw
4 Hart chakra – groen
3 Zonnevlecht – geel
2 Sacraal chakra – oranje
1 Basis chakra – rood

Naast deze hoofdchakra’s zijn er vele andere, bijvoorbeeld in je handpalmen en in het midden van je voetzolen. Maar ook boven je hoofd en onder je voeten zijn chakra’s.

Meer weten over chakra’s? Misschien is de cursus Chakra’s in balans iets voor jou!