De denkbubbel doorbreken

Er zijn van die dagen dat ik na het wakker worden al van de ene in de andere gedachte schiet. Wat voor dag is het vandaag? Wat staat er op de planning? Wat is er gisteren ook al weer gebeurd? Gevolgd door allemaal oordelen over waar ik wel en geen zin in heb. Voordat ik er erg in heb, zit ik al in een grote denkbubbel. En het valt niet altijd mee om die open te breken.

Het denken denkt dat dat moeilijk is

Andere keren merk ik gedurende de dag dat ik overal en nergens ben met mijn gedachten. In ieder geval niet in mijn lijf. De tijd lijkt voorbij te vliegen zonder dat ik echt ‘aan boord’ ben. En dat is juist niet wat ik wil. Ik wil Leven, met hoofdletter L. Voor mij betekent dat aanwezig zijn, bewust zijn, voelen wat dingen met me doen en keuzes maken vanuit mijn hart.

Het denken kan heel behulpzaam zijn, maar als het de overhand neemt, lijkt het een hele klus om het roer weer in handen van mijn hart te geven. Het denken denkt dat het moeilijk is en dat vindt het prima, want dan kan het nog lekker blijven denken.

Een trucje

Laatst herinnerde ik me een trucje. Op het moment dat ik merk dat ik te veel in gedachten ben, ga ik mijn ademhaling tellen. Voordeel 1: ik ben me weer bewuster van mijn lijf. Voordeel 2: ik voel mijn lijf weer en als vanzelf ga ik dan dieper ademhalen. Voordeel 3: het denken heeft een functionele taak gekregen en daar is het blij mee.

Ik zie het als een spelletje. Soms tel ik de inademingen, andere keren de uitademing. Ik probeer tot 20 te komen. Iedere keer als ik de tel kwijt ben, begin ik weer bij 1. Komen er gedachten, maar weet ik nog waar ik ben, dan mag ik verder tellen. Het helpt mijn gedachten om rustiger te worden. Helemaal weg hoeft niet. Het gaat erom dat het accent verschuift: bewust van mijn lichaam én gedachten.

Je ademhaling volgen

Naast deze oefening, neem ik ook wel heel bewust de tijd om me te focussen op mijn ademhaling. Je ademhaling volgen is ook een vast onderdeel van de cursuslessen Chakra’s in balans. Je kunt de oefening hier downloaden.

Chakra’s in balans – online zomercursus!
13 en 16 juli start de Chakra’s in balans – online zomercursus.
Je krijgt het uitgebreide cursusmateriaal thuisgestuurd en we zien elkaar 7x online op Zoom.
Meld je met twee personen aan, dan krijg je allebei 25% korting!
Ga naar de Chakra-cursus

Liever zelf aan de slag als het jou uitkomt? De cursus is ook als zelfstudie verkrijgbaar. Vanaf juli kan deze geleverd worden. Heb je interesse, laat het ons dan weten. Als je voor 31 juli besteld, krijg je namelijk 11% korting!
Ga naar de Chakra-cursus