De boodschap van dode bomen

Het is de zoveelste keer dat ik op dit bospad loop en nog nooit is me opgevallen hoeveel dode bomen er staan. Sommige zijn omgewaaid en ontworteld. Anderen staan netjes overeind, maar missen al het blad. Van een enkeling ontbreekt gewoonweg de top. Het is een rare wandeling. Iedere keer voel ik dat iets mijn aandacht trekt en iedere keer als ik kijk zie ik een dode boom. Blijkbaar hebben die dode bomen een boodschap voor me.

Dankjewel, fluister ik een boom toe

Ik check mijn lichaam. Er zijn geen opvallende emoties of gedachten. Hoewel ik altijd erg begaan ben met bomen. Deze keer heb ik het met ze te doen, maar echt geraakt ben ik niet. “Dankjewel voor alles wat je gedaan heb,” fluister ik een boom toe. Ik gooi wat handkusjes en raak wat stammen aan. Als ik later iemand vertel over de dode bomen, bevestigt ze wat er al lichtjes in me opgekomen was: het gaat om het loslaten van het oude. Ik snap het. Voel het. De vraag ‘hoe?’ hangt ergens achter in mijn gedachten, maar ik schenk er weinig aandacht aan.

Een week later ben ik weer in het bos. Opnieuw wordt mijn aandacht getrokken door een dode boom. En ineens valt het inzicht binnen: ik hoef helemaal niks te doen. Alles wat oud is zal volgens een natuurlijk proces verdwijnen. De energiestroom stopt en beetje bij beetje valt de boom uit elkaar. Het hout wordt opgegeten door vele diertjes en bacteriën en de humus die overblijft is voeding voor nieuwe bomen en planten. Het is de kringloop van het leven.

Soms stroomt het niet meer en is het tijd om los te laten

Zo kan het ook gaan met hobby’s en werk, relaties en vriendschappen, gewoontes en overtuigingen. Soms stroomt het niet meer. Hoe fijn, leuk of gemakkelijk iets ook was. Diep van binnen voel je dat het tijd is om los te laten. Wat overblijft is dankbaarheid voor wat er was. Vanuit mijn hart dank ik de dode boom voor de wijsheid die hij mij heeft laten zien. Op dit moment hoef ik niet precies te weten wat ik los mag laten. Het proces zal vanzelf verlopen en waar nodig zal ik me bewust worden op het juiste moment.