Het talent van draken

In eerste instantie zie ik alleen vuur. Grote, rode vlammen. Als ik beter kijk, zie ik achter dat vuur een grote draak. Hij wordt rustig terwijl ik kijk. Het vuur wordt minder. “Welke boodschap heb je?” Vraag ik de draak.
Hij spreidt zijn enorme vleugels en vliegt de lucht in. Ruimte wil hij. Vrijheid.

Dit beeld zag ik tijdens een healing. Een grote draak. Geen enge, maar een lieve draak. Hij beschermt en geeft kracht. Ik besluit een tekening te maken. Na wat afbeeldingen op internet te hebben bekeken, teken ik de draak die ik zag. Het is lang geleden, maar het voelt zo fijn om te schetsen. Daar zou ik meer tijd voor mogen nemen. De draak komt mooi op papier, met de uitdrukking zoals ik hem voel: krachtig, maar niet gemeen.

Draken, die moet je verslaan

Jarenlang dacht ik aan draken als verslinders, vernielers en hebzuchtige wezens. In verhalen die ik voorlas aan de kinderen, moest de draak overwonnen worden. Gelukkig gebeurde dat vaak op een grappige manier. Maar toch, de draak die wil je niet, die is slecht, was de boodschap. Die moet je verslaan.
Verschillende maanden geleden kwam er verandering is deze zienswijze, nadat iemand vroeg naar de positieve eigenschappen van de draak. Het bleken er nog al wat te zijn: beschermend, krachtig, vrij en authentiek bijvoorbeeld. En dat is nog maar een begin.

Je schatten bewaken

Een draak kan zich niet verstoppen voor zijn grootsheid, zijn talenten. Hij kan niet doen alsof hij klein is. Of hij wil of niet, hij is groots. Het is een mooie spiegel. Ik wil ook de ruimte om mijn talenten te benutten. Vrijheid om te doen waar ik echt blij van word en me daarin niet verstoppen.

De draak laat me zien dat ik mezelf en wat ik doe meer mag waarderen. De draak bewaakt zijn schatten namelijk zorgvuldig. Je schatten zijn je kwaliteiten, je talenten, dat wat heel natuurlijk voor jou is. Waardeer je dat? Benut je ze? Geniet je ervan? Vraagt de draak. Want als je jouw kwaliteiten benut, gewoon zoals je van nature bent, dan ben je van onschatbare waarde voor de wereld. Zonde om die mooie, unieke kanten van jezelf weg te stoppen of klein te houden, toch?

Ik neem me voor de draak als helper te zien, die me vurig de weg wijst. Mijn weg.