Van zwart-wit naar een wereld vol kleur

Soms lijkt het of er twee werelden zijn. Een alledaagse wereld en een ‘andere’ wereld die een bredere, diepere en hogere kijk op het leven biedt.
De alledaagse wereld kennen we heel goed. Dingen zijn zwart of wit. Goed of fout. Dit óf dat. En er is het spreekwoordelijke grijze gebied. Zwart-wit-denken schept duidelijkheid, want je kunt makkelijker dingen verdelen. Alles en iedereen staat aan een kant of past in een hokje. Het zorgt ook voor veel oordelen en daardoor is er veel strijd. Innerlijk en uiterlijk. Want je wilt het goed doen. En anderen moeten zich ook gedragen zoals het hoort (of zoals jij goed vindt).

Er is niet één waarheid

Die zwart-wit wereld is vertrouwd en iedereen beschouwd die als normaal. Tot je merkt dat er meer is. Het blijkt dat zwart, wit en grijs eigenlijk een heel spectrum aan kleuren bevat. Daarin gaat het niet om dit óf dat, maar om dit én dat én zus én zo.
De tijd waar we nu in zitten en de manier waarop mensen daarmee omgaan is dan niet meer goed of fout, maar frustrerend, chaotisch, overweldigend, begrijpelijk, wonderlijk en meer. Allemaal tegelijk.
De kleurenwereld helpt om dingen vanuit verschillende perspectieven te zien. Dat vergroot je kijk op het leven enorm. Voor mij voelt deze kleurenwereld magischer, wonderlijker en het biedt veel meer diepgang. Er is niet één waarheid, maar er zijn net zoveel waarheden als er mensen zijn. En nog meer…

Alsof we ons hele leven zwart-wit tv hebben gekeken

We zijn opgegroeid in een maatschappij waar zwart-wit-denken heel normaal is. Ik stel het me voor dat we ons hele leven zwart-wit tv hebben gekeken en ineens ontdekken dat er ook zoiets bestaat als een kleuren-tv. Er gaat letterlijk een wereld voor ons open. Dat kan ongemakkelijk of onwennig voelen of is het zo overweldigend dat je zegt: dat kan niet, dat bestaat niet! Je richt je liever op het zwart-wit. En dat mag.

Een stap in de evolutie

Maar als je er aan toe bent om je perspectief te verbreden, kun je oefenen om vanuit kleur naar het leven te kijken. Om te denken in en/en in plaats van of/of. Om open te staan voor iets wat je nog niet kent. Het is een keuze om steeds weer bewust te zijn van wat je doet, denkt en voelt.
Ik zie het als een stap in de evolutie: hoe meer mensen de kleuren-kijk op het leven ontdekken, hoe normaler die wordt. Ik denk ook dat er heel veel te ontdekken valt als we in de kleurenwereld stappen. Veel meer dan we ons ooit voor mogelijk hadden gehouden. En wie weet komen er dan nog meer werelden tevoorschijn.

Hoeveel werelden er ook zijn, uiteindelijk is het toch ook één wereld. Het is maar net hoe je kijkt.

Heb jij meer behoefte aan kleur in je leven?
Ontdek wat chakra’s met je doen en breng meer balans in je leven met onze Zelfstudie-cursus.
En ben je toe aan een volgende stap in je bewustwording, volg dan eens een 5D chakra-activatie bij Astrid.